TRAP, archeologische routes

TRAP staat voor Toeristisch Recreatief Archeologisch Project. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurhistorie en Monumenten (RACM) is de samensteller van de TRAP routes. Een TRAP brengt u in contact met archeologische monumenten in ons land. Die monumenten zijn heel verschillend van aard: het kunnen hunebedden of terpen zijn, maar ook minder bekende monumenten zoals urnenvelden of ringwalburchten. Zo krijgt u een indruk van de geschiedenis zoals die in het landschap bewaard is gebleven. Bij de TRAP routes horen mooie gidsen met uitgebreide informatie over de archeologische en cultuurhistorische bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt.

 

Startpunt

Lengte

Downloaden

Anloo (wandelen)

Een wandeling door De Strubben en het Kniphorstbos. U komt onderweg brandheuvels tegen, een strubbenbos en een bomkrater.

Anloo 9 km Klik hier

Borger (fietsen)

Een fietstocht langs de Drentse hunebedden. U komt onderweg het grootste hunebed tegen, de Vrakselbergjes en een duivelsrooster.
Borger 34 km Klik hier

Dwingeloo, Lhee en Smilde (wandelen)

Wandelen tussen nat en droog, over veen en zand. U maakt kennis met o.a. de Juffer van Bathinge, een radiotelescoop en de Spieker van Lhee.
Dwingeloo 17 km Klik hier

Dwingeloo, Lhee en Smilde (fietsen)

Fietsen tussen nat en droog, over veen en zand. U komt onderweg pingo's tegen, langbedden en een schutsluis. Bijzonderheden: Deze fietsroute is met een speciale verbindingsroute ook te starten vanaf station Beilen.
Hijken of Beilen 36 km Klik hier

Rond het Eppiesbergje (wandelen)

Een wandeling langs 5000 jaar Drentse geschiedenis. U maakt kennis met een verdwenen stad, een smelwaterdalletje en de Valther tweeling. Bijzonderheden:  Er is een routeverkorting mogelijk. Deze wandelroute heeft de vorm van een “8” en valt uiteen in twee delen, een noordelijke- en een zuidelijke lus. Deze kunt u afzonderlijk van elkaar wandelen. Zowel de noordelijke- als de zuidelijke lus zijn als aparte GPS routes beschikbaar.
Odoorn 22 km Klik hier

Gieten-Eext (wandelen)

Wandelroute door en rondom Gieten en Eext. U maakt kennis met o.a. het Evertsbos, een pinetum en de Veekraal van Anloo.
Eext 10 km Klik hier

Gieten-Eext (fietsen)

Fietsroute door en rondom Gieten en Eext. U maakt kennis met o.a. de Eexter grafkelder, het Zwanemeerbos en spookheuveltjes.
Gieten 14 km Klik hier

Grenzenloze Monumenten (fietsen)

Hondsrug/Hümmling, lange afstandsfietsroute door zuidoost Drenthe en het aangrenzende Duitse Emsland. U doorkruist 10 verschillende landschappen en 20 grotere en kleinere plaatsen. Daarnaast maakt u kennis met 10-tallen archeologische monumenten, middeleeuwse kerken, 17de-eeuwse verdedigingswerken, molens, een 18de-eeuws jachtslot en historische boerderijen. Bijzonderheden: Deze langeafstandsfietsroute is opgedeeld in 4 dagroutes, die u afzonderlijk van elkaar kunt fietsen. Alle 4 deelroutes zijn als aparte GPS routes beschikbaar. Daarnaast is er een dagroute Meppen-Sögel-Meppen samengesteld.
Borger 200 km Klik hier

Havelte (wandelen)

Een wandeling door en rondom Havelte. U maakt kennis met o.a. de geschiedenis van rendierjagers, jachtvliegtuigen en een ondergedoken hunebed.
Havelte 19 km Klik hier

Noordsche Veld (fietsen)

Een fietstocht in de omgeving van Zeijen. U maakt kennis met o.a. de Hitlerring, het Meisje van Yde en celtic fields. Bijzonderheden: Er is een routeverkorting mogelijk. Daarnaast is deze fietsroute op te delen in 2 afzonderlijke delen. Zowel de westelijke- als de oostelijke route zijn als aparte GPS routes beschikbaar.
Zeijen 38 km Klik hier

Rolde (wandelen)

Een wandeling over Kampsheide en het Ballooërveld. U komt onderweg de Ballooërkuil tegen, het Tumilibos en het schansje van Van Gaalen.
Rolde 15 km Klik hier

Sleen (wandelen)

Een wandeling langs de grafheuvelgroepen rond de Galgenberg.
Sleen 3 km Klik hier

Sleen (fietsen)

Een fietstocht langs verdwenen Drentse dorpen. U maakt kennis met o.a. een Hunnenkerkhof, kazematten en de prinses van Zweeloo. Bijzonderheden: Er is een routeverkorting mogelijk. U kunt deze fietsroute inkorten naar 28 km door van Oosterhesselen naar Aalden te fietsen. Deze verkorte route is als aparte GPS route beschikbaar.
Sleen 45 km Klik hier