DrentsGoed, cultuurhistorische routes

Met de serie DrentsGoed cultuurhistorische routes maakt u tijdens uw wandelingen en fietstochten kennis met de rijke geschiedenis, cultuur en natuur van Drenthe en Ooststellingwerf. Vele geheimen worden ontrafeld en vragen beantwoord, zoals: -    Welke ontdekking deed kapitein Bellen met zijn wichelroede? -    Waarom wordt die zandheuvel in het bos “Het Spaanse Kerkhof” genoemd? -    Waarom ontbreken de meeste kerktorens van Ooststellingwerf?

 

Startpunt

Lengte

Downloaden

Oost van Assen (wandelen)

Een cultuurhistorische verkenningstocht langs de oevers van het Deurzer- en Loonerdiep. U maakt kennis met o.a. het Poepenhemeltje, het geheim van Valkenstijn en kapitein Bellen en zijn wichelroede. Bijzonderheden: Er zijn twee routeverkortingen mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om deze wandelroute te starten vanaf station Assen. In de GPS route is deze aanlooproute meegenomen.
Rolde 15 km Klik hier

Van Veenhuizen naar Fochteloo (wandelen)

Vrij wandelen door dorp en landschap. U maakt kennis met o.a. Hollands Syberië, het mysterie van het Vierde Gesticht en het Spaanse Kerkhof.
Veenhuizen 11 km Klik hier

Van Veenhuizen naar Fochteloo (fietsen)

Vrij fietsen door dorp en landschap. U maakt kennis met o.a. Hollands Syberië, het mysterie van het Vierde Gesticht en het Spaanse Kerkhof.
Veenhuizen 30 km Klik hier

Van Frederiksoord naar Zorgvlied (wandelen)

Wandelen door de Kolonies van Weldadigheid. U maakt kennis met o.a. het geheim van hoeve Prinses Marianne, het ruige Vledderveen en Nijensleekerveld en hoeve Immer Moed. Bijzonderheden: Er is een routeverkorting mogelijk. Deze verkorte route is als aparte GPS route beschikbaar.
Frederiksoord 11 km Klik hier

Van Frederiksoord naar Zorgvlied (fietsen)

Fietsen door de Kolonies van Weldadigheid. U maakt kennis met o.a. het geheim van hoeve Prinses Marianne, het ruige Vledderveen en Nijensleekerveld en hoeve Immer Moed. Bijzonderheden: Er is een routeverkorting mogelijk. Deze verkorte route als aparte GPS route beschikbaar.
Frederiksoord 39 km Klik hier

De Palms (wandelen)

Wandelen rond Mantinge en Meppen. U maakt kennis met o.a. de Palms en cultuurlandschap met heidevelden en jeneverbessen.
Meppen 3 km Klik hier

De Klencke (wandelen)

Wandelen rond Mantinge en Meppen. U maakt kennis met o.a. landgoed De Klencke, 4000 kilo bladeren en een Drentse keuterij.
Oosterhesselen 9 km Klik hier

Mantingerveld (wandelen)

Wandelen rond Mantinge en Meppen. U maakt kennis met o.a. het Mantingerveld en honderden jeneverbesstruiken en stuifzand.
Mantinge 8 km Klik hier

Speuren naar de Jeneverbes (fietsen)

Fietsen rond Mantinge en Meppen.U maakt kennis met o.a. de Oldemennekesboom, afgelegen heidevelden met dichte nevel en donkere gedaanten.
Witteveen 40 km Klik hier

Ooststellingwerf een land apart (fietsen)

Fietstocht door Oldeberkoop en Oosterwolde. U maakt kennis met o.a. pittoreske es- en veendorpen, resten van middeleeuwse schansen, zandruggen en oude tramsporen. Bijzonderheden: Het is mogelijk om deze fietsroute op te delen in 2 delen, die u afzonderlijk van elkaar kunt fietsen. De 2 deelroutes zijn als aparte GPS routes beschikbaar.
Oldeberkoop 59 km Klik hier